ОШ "Јосиф Маринковић"

Почетак » Теме » Ђачки кутак и школска задруга

Ђачки кутак и школска задруга

Advertisements

Захваљујући заједничким залагањима НИС-а и локалне самоуправе добили смо „Ђачки кутак“. Невладина организација „Астреа“  успешно је током годину дана спроводила пројекат „Месечина НБ“. Кроз овај пројекат ученици су добили прилику да се друже сваког петка увече, те тако квалитетно проводе своје слободно време играњем друштвених игара и стоног тениса, слушањем музике, турниром у стоном тенису и пикаду. У просторијама „Ђачког кутка“ одржавају се и часови грађанског васпитања, слободне активности, родитељски састанци,…

5 17

Пре три године наша школа је почела и са пластеничком производњом поврћа. У томе нам је много помогло Министарство просвете, запосливши једног радника, као и локална самоуправа која је дала средства за три пластеника скромнијих димензија, која су трајала 2 године.

76 78

Имали смо несрећу да нам ветар  поруши 2 платеника, али смо се изборили да подигнемо два професионална пластеника. У подизању првог новог пластеника помогла нам је локална самоуправа и појединци, Милорад Миланков и Радован Јосимовић – пољопривредници, бивши ђаци наше школе који су поклонили новчана средства школи (126000 динара), која су уложена у изградњу пластеника.

Medjunarodni dan hrane 004 Medjunarodni dan hrane 001

За изградњу другог пластеника искориштена су сопствена средства, а помогао нам је и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, који је дао половину средстава.

IMG_8103 IMG_8108

IMG_8110

IMG_8111

За сада се на површини од 450м² узгаја парадајз лети, а зелена салата током зиме. Планирамо да проширимо делатност и искористимо 120м² подрума за производњу шампињона.

Medjunarodni dan hrane 008 IMG_8097

Осим за производњу, пластеници служе и за едукацију ученика. Заинтересовани долазе да виде све фазе рада и да понекад помогну. Закон о основном систему образовања и васпитања каже да ђаци основношколског узраста не могу да раде (ни у ђачким пластеницима), али зато су ту одрасли, запослени, да им својим примером покажу шта и како у будућности они могу да раде у овом пољопривредном подручју.

84 89

Пластеници омогућавају техничке и просторне могућности за све оне који желе да се едукују, пре свега за младе пољопривреднике, те се сваке године у више наврата одржавају стручни скупови на које долазе професори са Пољопривредног факултета из Новог Сада и Земуна.

Читава ова прича кренула је од идеје да се новац који се заради оваквом производњом утроши на ђачке екскурзије и излете, да се уложи у нову школску опрему и сл. Међутим, проблеми са пластеницима и стална улагања до сада нису пружили шансу за то.

Nbinbo Kanal

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

НОВ ПЛАТЕНИК

13.10.2014.

Ученици VI1 и VI2 су у пластенику обављали завршне радове – скидали штипаљке са парадајза како би га уклонили и припремили пластеник за садњу зелене салате.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

* ПРОГРАМ – МЛАДИ И СЕЛО

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s